Statele Unite vor lucra cu partenerii şi părţile interesate din Siria pentru a ajuta la valorificarea oportunităţii care s-a ivit după înlăturarea surprinzătoare de către luptătorii rebeli a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat duminică preşedintele Joe Biden, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În sfârşit, regimul Assad a căzut", a spus Biden, comentând o serie de evenimente care s-au succedat rapid în Siria şi care i-au luat pe unii de la Casa Albă prin surprindere.

Biden şi principalii săi consilieri în materie de securitate naţională au evaluat un nou aspect al Orientului Mijlociu care ar putea apărea după ce forţele rebele l-au înlăturat pe Assad în puţin mai mult de o săptămână.

Biden a declarat că Siria se află într-o perioadă de risc şi incertitudine şi că este pentru prima dată în ultimii ani când nici Rusia, nici Iranul şi nici organizaţia militantă Hezbollah nu deţin un rol influent în Siria.

„Timp de ani de zile, principalii susţinători ai lui Assad au fost Iranul, Hezbollah şi Rusia. Dar în ultima săptămână, sprijinul lor s-a prăbuşit - al tuturor celor trei - pentru că toţi trei sunt mult mai slabi astăzi decât erau când am preluat funcţia”, a declarat Biden, care a devenit preşedinte în 2021.

El a spus că Siria se confruntă cu o perioadă de „risc şi incertitudine” şi că Statele Unite vor ajuta acolo unde pot.

„Pe măsură ce ne întoarcem cu toţii la întrebarea ce urmează, Statele Unite vor lucra cu partenerii noştri şi cu părţile interesate din Siria pentru a-i ajuta să profite de o oportunitate de a gestiona riscul”, a adăugat Biden.

Însă un înalt oficial american a avertizat că Statele Unite nu intenţionează să ofere un proiect pentru Siria în viitor. „Viitorul va fi scris de sirieni”, a declarat oficialul .

Statele Unite urmăresc îndeaproape declaraţiile organizaţiei rebele HTS care l-a înlăturat pe Assad. Grupul „spune lucrurile corecte” în acest stadiu, dar că era prea devreme pentru a spune ce se va întâmpla în Siria, a adăugat oficialul.

Statele Unite vor depune eforturi pentru a garanta siguranţa depozitelor de arme chimice din Siria, a declarat înaltul oficial american, fără a oferi detalii, cu excepţia faptului că nu va exista un rol pentru trupele americane pe teren în acest efort.

Un al doilea oficial american de rang înalt a declarat pentru Reuters că Statele Unite îşi vor menţine probabil cele aproximativ 900 de trupe din estul Siriei ca o protecţie împotriva militanţilor ISIS.

Viitorul celor două baze principale ale Rusiei şi al unora mai mici din Siria este neclar. Bazele au fost folosite pentru a-l susţine pe Assad şi pentru a oferi Rusiei o amprentă în regiune.

Assad se află la Moscova împreună cu familia sa, după ce Rusia le-a acordat azil din motive umanitare, a declarat duminică o sursă de la Kremlin pentru agenţiile de presă ruseşti, şi a fost încheiat un acord pentru a garanta siguranţa bazelor militare ruseşti.

Biden a declarat că forţele americane au efectuat duminică zeci de lovituri de precizie în Siria, vizând tabere şi agenţi ai Statului Islamic, pentru a împiedica gruparea militantă să se reafirme.

„Este un moment de oportunitate istorică pentru poporul sirian care suferă de mult timp să construiască un viitor mai bun pentru ţara lor mândră. Este, de asemenea, un moment de risc şi incertitudine”, a declarat Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.